Последното състезание за 2019 в няколко въпроса

2019 г. завърши подобаващо с интересни въпроси, няколко отбора, които премериха сили в Младежки дом- Варна и естествено с добро настроение. Пожелаваме си както завърши минала година, така да премине и 2020 г.
Надяваме се, че все повече млади хора ще се присъединяват към клуба и ще посещават сбирките, които се организират всеки петък. А сега ще ви представим някои от въпросите от последното за миналата година състезание.

1. Клемънт  Кларк  Мур, който е преподавател в семинария е всъщност техният  кръстник. Това се случва през 1822г. В тесен семеен кръг и анонимността му е  разкрита след 22 години. Изумителният е Дашър, танцьора е Денсър, лудата  глава е Пренсър, кометата  си  е  Комет,  купидона е Купид, а  кавгаджията е Виксен. Малко по–различно стоят нещата с последните двама – Блитцен  е  гърма, а осмият е светкавицата… Ако  вече  сте  се  досетили  за  какво  ви  разказвах  досега, няма да ви е трудно да ми отговорите на въпроса:
Кое е другото име на светкавицата?

ОТГ: Рудолф (елените на Дядо Коледа)

2.„И вятър повея от Господа, и донесе откъм морето пъдпъдъци и ги натрупа  около стана, почти до два лакти от земята. Дигна се народът и целия оня ден и  цяла нощ събираха пъдпъдъци.”
Това е написано в библията, но откъде всъщност са дошли всичките тези пъдпъдъци в стана на израилтяните сред пустинята. Пъдпъдъкът е прелетна  птица, която непрекъснато снове между руските степи и Африка, а в началото на  есента ятата редовно прелитат над синайския полуостров.В  библейски  времена  пъдпъдъците сигурно са прелитали на огромни орляци. Римляните също съобщават за невероятно големи ята от пъдпъдъци. Как  израилтяните са хващали пъдпъдъците само с голи ръце и без никакви приспособления, при  положение, че пъдъпъците са диви птици?

ОТГ: Когато пъдпъдъците изберат да прелитат над морето, се изтощават толкова  много, че като кацнат за почивка, могат да бъдат хванати с ръка

3. Преди граджданите на Флоренция да се покръстят, градът имал свой патрон римския бог Марс. След като приели християнството за своя религия, жителите на Флоренция избрали нов покровител- Йоан Кръстител. Въпреки приемането на новата религия, статуята на стария бог не била разрушена; така било до момента, в който Атила не разграбил града и не задигнал статуята. От паметника останала само една отломка, която била изложена на старото място.Историческите сведения сочат, че нейният престой там бил дълъг. Великият Данте свидетелства, че като малък много пъти я виждал, когато пресичал един от мостовете над Арно. Отломката стояла на същото място и след смъртта на славния поет. Но през 1333г това парче история било закрито завинаги. Причината за окончателното му изчезване е отбелязана днес по стените на някои флорентински здания. Уважаеми знаещи, какво се е случло във Флоренция през 1333г?

ОТГ: Наводнението на река Арно

4. Сградата на регионалната библиотека във Велико Търново и тази на учредителното събрание, където се помещавал бившия конак, са разположени много близо една до друга. В двора, който слива двете здания, има статуя на мъж, починал преди много време. Той е седнал, има дълга коса, дебели мустаци, и носи дреха, наподобяваща сюртук. Скулптурата не изглежда реалистична: телесната фигура на мъжа като че ли е увеличена двойно, ако се съди по размера на очите, носа, краката и ръцете. Когато някой любопитен човек застане пред паметника на този мъж, той първоначално не може да отгатне кой е, но върху камъка, от който е изградена статуята, е изсечен следния надпис: „Паша ефенди, ако моста над Бяла не построя за 100 000 гроша, ми вземете главата!“ Уважаеми знаещи, кой е изобразен на въпросната скулптура?

ОТГ: Никола Филчев(Колю Фичето)

Публикувано на Новини. Запазване в отметки на връзката.